Επικύρωση των εγγράφων σύμφωνα με την Επισημείωση της Σύμβασης της Χάγης («Apostille»)

Φεβρουάριος 16th, 2020 Posted by Μη κατηγοριοποιημένο 0 thoughts on “Επικύρωση των εγγράφων σύμφωνα με την Επισημείωση της Σύμβασης της Χάγης («Apostille»)”

Η Σύμβαση της Χάγης για την Κατάργηση της Υποχρέωσης για Νομιμοποίηση Αλλοδαπών Δημοσίων Εγγράφων της 5ης Οκτωβρίου, 1961 (εφεξής η «Σύμβαση») είναι μια διεθνής συνθήκη η οποία ετοιμάστηκε κατά τη ∆ιάσκεψη της Χάγης για το Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο,  που έχει επιφέρει την απλούστευση των διατυπώσεων αναφορικά με την επικύρωση των δημόσιων εγγράφων σε χώρες άλλες από τη χώρα στην οποία έχουν εκδοθεί ένα δημόσιο έγγραφο. Στο παρόν άρθρο, μπορείτε να μάθετε πότε και πως εφαρμόζεται η Σύμβαση, από ποιόν εκδίδεται η επικύρωση («Αpostille»), ποιο είναι το αποτέλεσμα του Apostille και τι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πριν να ζητήσουμε Apostille.

  • Τι είναι το Apostille?

Είναι ένα πιστοποιητικό το οποίο επιβεβαιώνει τη γνησιότητα της προέλευσης ενός δημόσιου εγγράφου. Μπορεί να εκδοθεί για έγγραφα τα οποία έχουν εκδοθεί σε οποιαδήποτε χώρα που είναι μέλος της Σύμβασης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα είναι μέλος της Σύμβασης.

 

  • Πότε χρειάζομαι το Apostille?

Όταν συντρέχουν σωρευτικά τα ακόλουθα:

  • Η χώρα στην οποία έχει εκδοθεί το δημόσιο έγγραφο είναι μέρος της Σύμβασης, και
  • Η χώρα στην οποία θα χρησιμοποιηθεί το έγγραφο είναι μέρος της Σύμβασης, και
  • Το δίκαιο της χώρας που εκδίδει το δημόσιο έγγραφο αναγνωρίζει το έγγραφο ως δημόσιο έγγραφο, και
  • Η χώρα στην οποία θα χρησιμοποιηθεί απαιτεί όπως το έγγραφο γίνει Apostille για να το αναγνωρίσει ως αλλοδαπό έγγραφο.

 

  • Σε ποιες χώρες εφαρμόζεται η Σύμβαση;

Αλβανία, Ανδόρα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Μπαχάμες, Μπαχρέιν,  Μπαρμάντος, Λευκορωσία, Βέλγιο, Μπελίζ, Βολιβία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μποτσουάνα, Βραζιλία, Μπρουνάι Νταρουσάλαμ, Βουλγαρία, Μπουρούντι, Πράσινο Ακρωτήριο, Χιλή, Κίνα (Χονγκ Κονγκ και Μακάο), Κολομβία, Νήσοι Κουκ, Κόστα Ρίκα, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Ντομίνικα, Δομινικανή Δημοκρατία, Εκουαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ, Εσθονία, Φίτζι, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Γρενάδα, Γουατεμάλα, Γουινέα, Ονδούρα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ινδία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Καζακστάν, Κορέα, Δημοκρατία του Κοσόβου, Κιργιστάν, Λετονία, Λεσόθο, Λιβερία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Luxembourg, Μαλάουι, Μάλτα, Νήσοι Μάρσαλ, Μαυρίκιος, Μεξικό, Μολδαβία, Δημοκρατία του Μονακό, Μογγολία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Ναμίμπια, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νικαράγουα, Βόρεια Μακεδονία, Δημοκρατία της Νορβηγίας,  Ομάν, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Φιλιππίνες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσική Δημοκρατία, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σαμόα, Άγιος Μαρίνος, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Σερβία, Σεϋχέλλες, Σλοβακία, Σλοβενία,  Νότια Αφρική, Ισπανία, Σουρινάμ, Σουαζιλάνδη, Σουηδία, Ελβετία, Τατζικιστάν, Τόνγκα, Τρινιδάδ και Τοµπάγκο, Τυνησία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας Ουρουγουάη, Ουζμπεκιστάν, Βανουάτου, Βενεζουέλα.

 

  • Τι συμβαίνει σε περίπτωση που η χώρα στην οποία εκδόθηκε το δημόσιο έγγραφο και η χώρα στην οποία επιθυμώ να χρησιμοποιήσω το δημόσιο έγγραφο είναι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2016/1191 καταργεί τις απαιτήσεις του Apostille μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά μόνο για δημόσια έγγραφα σε σχέση με συγκεκριμένες κατηγορίες. Επομένως, σε περίπτωση που το δημόσιο έγγραφο καλύπτεται από κάποιες από αυτές τις κατηγορίες, δεν χρειάζεται το δημόσιο έγγραφο να γίνει Apostille. Διαφορετικά απαιτείται να γίνει Apostille.  Παραδείγματα δημόσιων εγγράφων που δεν χρειάζονται να γίνουν Apostille είναι το πιστοποιητικό γέννησης και το πιστοποιητικό γάμου.

 

  • Σε ποια έγγραφα εφαρμόζεται η Σύμβαση;

Στα δημόσια έγγραφα. Το εάν ένα έγγραφο είναι δημόσιο ή όχι καθορίζεται από το δίκαιο της χώρας στην οποία εκδόθηκε το έγγραφο. Για παράδειγμα, δημόσια έγγραφα είναι τα έγγραφα διοικητικού χαρακτήρα. Σε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι εάν ένα έγγραφο είναι δημόσιο έγγραφο, πρέπει να επικοινωνήσετε με την αρμόδια αρχή στη χώρα στην οποία εκδόθηκε το έγγραφο.

 

  • Από πού μπορώ να πάρω το Apostille?

Από την αρμόδια αρχή (ή αρχές) που ορίζεται από κάθε κράτος μέλος της Σύμβασης.

 

  • Τι πρέπει να ελέγξω πριν να ζητήσω το Apostille?
  • Εάν η Σύμβαση εφαρμόζεται και στη χώρα στην οποία εκδόθηκε το έγγραφο και στη χώρα που επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το έγγραφο.
  • Εάν το έγγραφο θεωρείται δημόσιο έγγραφο σύμφωνα με το νόμο της χώρας στην οποία εκδόθηκε το έγγραφο.

 

  • Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση που η χώρα στην οποία εκδόθηκε το δημόσιο έγγραφο ή η χώρα στην οποία επιθυμώ να χρησιμοποιήσω το δημόσιο έγγραφο δεν είναι μέρος στη Σύμβαση;

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την Πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το δημόσιο έγγραφο. Θα ενημερωθείτε από την Πρεσβεία για τις επιλογές σας.

 

  • Ποιο είναι το αποτέλεσμα του Apostille;

Πιστοποιεί την προέλευση του δημόσιου εγγράφου, την αυθεντικότητα της υπογραφής ή της σφραγίδας του προσώπου ή της αρχής που υπογράφει ή σφραγίζει το έγγραφο και την ιδιότητά με την οποία το έχει υπογράψει ή σφραγίσει. Δεν πιστοποιεί το περιεχόμενο του εγγράφου.

Feedback