Cyprus International Trust

February 21st, 2019 Posted by News 0 thoughts on “Cyprus International Trust”

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΜΑΤΟΣ ΩΣ ΜΕΣΟ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Εισαγωγή

Το Εμπίστευμα αποτελεί ένα πολύτιμο και αποτελεσματικό εργαλείο για την  προστασία της περιουσίας και ειδικά όταν το Εμπίστευμα εγκαθιδρύεται σε μια πολύ ευνοϊκή προς αυτό το σκοπό δικαιοδοσία όπως είναι η Κύπρος. Προσφέροντας τεράστια ευελιξία, το Κυπριακό Διεθνές Εμπίστευμα καθιστά την Κύπρο μια από τις καλύτερες χώρες την οποία μπορεί κάποιος να επιλέξει για να εγκαθιδρύσει ένα Εμπίστευμα, εξ’ ου και η εγκαθίδρυση Κυπριακών Διεθνών Εμπιστευμάτων από μη μόνιμους κάτοικους Κύπρου παρουσιάζει τεράστια αυξητική τάση.

 

Τι είναι το Εμπίστευμα;

Το Εμπίστευμα είναι μια συμφωνία μεταξύ του Εμπιστευματοπαρόχου, του Επιτρόπου και του Δικαιούχου με την οποία ο Εμπιστευματοπάροχος, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης της περιουσίας που βρίσκεται κάτω από το Εμπίστευμα, δίνει το δικαίωμα στον Επίτροπο να κατέχει την περιουσία του Εμπιστεύματος προς όφελος του Δικαιούχου. Ο Επίτροπος του Εμπιστεύματος έχει το νομικό τίτλο της περιουσίας του Εμπιστεύματος ενώ ο Δικαιούχος έχει τoν πραγματικό τίτλο της. Ο τελικός πραγματικός δικαιούχος της περιουσίας του Εμπιστεύματος είναι ο Δικαιούχος. Ο ρόλος των μερών ενός Εμπιστεύματος είναι ο ακόλουθος:

  • Ο Εμπιστευματοπάροχος είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δημιουργεί το Εμπίστευμα. Όπως αναφέρεται πιο πάνω, ο Εμπιστευματοπάροχος είναι ο ιδιοκτήτης της περιουσίας του Εμπιστεύματος.
  • Ο Επίτροπος είναι το νομικό ή φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο αποδέχεται να κατέχει την περιουσία του Εμπιστεύματος στο όνομά του προς όφελος του Δικαιούχου σύμφωνα με τους όρους του Εμπιστεύματος. Ο Επίτροπος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του Εμπιστεύματος.
  • Ο Δικαιούχος είναι το άτομο, η εταιρεία ή άλλη οντότητα η οποία λαμβάνει τα οφέλη από την περιουσία του Εμπιστεύματος. Ο Εμπιστευματοπάροχος μπορεί να καθορίσει ως Δικαιούχους τάξεις δικαιούχων αντί συγκεκριμένα πρόσωπα ή οντότητες.
  • Ο Προστάτης είναι το άτομο ή η εταιρεία που διορίζεται από τον Εμπιστευματοπάροχο για να προστατεύει την περιουσία του Εμπιστεύματος. Ο Προστάτης έχει το δικαίωμα να ελέγχει τον Επίτροπο αλλά δεν δύναται να παρεμβαίνει στις υποχρεώσεις του. Ο διορισμός του Προστάτη είναι προαιρετικός.

 

Το Κυπριακό Διεθνές Εμπίστευμα

Ο Περί Διεθνών Εμπιστευμάτων Νόμος του 1992 (69(I)/1992) όπως έχει τροποποιηθεί με τους τροποποιητικούς Νόμους 20(I)/2012 και 98(I)/2013 (στο εξής θα καλείται ως ο «Νόμος») έχει δημιουργήσει το Κυπριακό Διεθνές Εμπίστευμα – ένα νέο είδος Εμπιστεύματος το οποίο προσφέρει πολλαπλά φορολογικά ωφελήματα και προστασία της ακίνητης περιουσίας. Για την εγκαθίδρυση του Κυπριακού Διεθνούς Εμπιστεύματος απαιτείται όπως ο Εμπιστευματοπάροχος και ο Δικαιούχος να μην είναι μόνιμοι κάτοικοι της Κύπρου (με μόνη εξαίρεση τα αγαθοεργή εμπιστεύματα) και τουλάχιστον ένας εκ των Επιτρόπων να είναι μόνιμος κάτοικος της Κύπρου. Η περιουσία του Εμπιστεύματος μπορεί να περιλαμβάνει κάθε είδους περιουσία που βρίσκεται σε οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο.

Πλεονεκτήματα του Κυπριακού Διεθνούς Εμπιστεύματος

  • Προστασία περιουσιακών στοιχείων: Το Εμπίστευμα επιτρέπει στον Εμπιστευματοπάροχο να προστατεύσει τα περιουσιακά του στοιχεία από οποιουσδήποτε κινδύνους, αξιώσεις από κυβερνήσεις ή πιστωτές, ή συζύγους και πρώην συζύγους και απαιτήσεις στη βάση αδικοπραξίας ή παράβασης συμφωνίας που μπορεί να προκύψουν από ενέργειες του προηγούμενου ιδιοκτήτη της περιουσίας του Εμπιστεύματος
  • Δυσκολία για επίτευξη ακύρωσης/ακυρότητας του Εμπιστεύματος: Είναι εξαιρετικά δύσκολο ένα Εμπίστευμα να κριθεί ως άκυρο ή ακυρώσιμο καθώς ο ενάγοντας θα πρέπει να ικανοποιήσει το Δικαστήριο ότι ο Εμπιστευματοπάροχος είχε πρόθεση εξαπάτησης των πιστωτών του κατά το χρόνο της πληρωμής ή της μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων. Οποιαδήποτε αξίωση θα πρέπει να εγερθεί από τον ενάγοντα εντός της περιόδου των δύο ετών από την ημερομηνία της μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων.
  • Προστασία έναντι όλων των νόμων περί κληρονομιάς: Το κληρονομικό δίκαιο και το δίκαιο διαδοχής που ισχύει στην Κύπρο ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα δεν μπορεί να επηρεάσει με οποιοδήποτε τρόπο την εγκυρότητα του Κυπριακού Διεθνούς Εμπιστεύματος ή οποιαδήποτε μεταφορά ή διάθεση της περιουσίας του Εμπιστεύματος.
  • Φορολογικά ωφελήματα: Τα εισοδήματα και τα κέρδη τα οποία αποκτούνται από πηγές εκτός Κύπρου εξαιρούνται από τη φορολογία που υποβάλλεται στην Κύπρο. Τα μερίσματα, οι τόκοι και τα δικαιώματα τα οποία λαμβάνονται από το Κυπριακό Διεθνές Εμπίστευμα από μια κυπριακή εταιρεία δεν φορολογούνται και δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε φορολογική παρακράτηση. Επίσης, δεν καταβάλλεται φόρος ακίνητης περιούσιας και φόρος κληρονομιάς.
  • Προστασία για ομίλους εταιρειών: Μέσω του Εμπιστεύματος μια επιχείρηση μπορεί να διατηρηθεί ως μια οντότητα έχοντας ένα όμιλο εταιρειών κάτω από ένα Εμπίστευμα. To Κυπριακό Διεθνές Εμπίστευμα χρησιμοποιείται πολύ συχνά με αυτό τον τρόπο από ομίλους εταιρειών για σκοπούς εξασφάλισης καλύτερης προστασίας.
  • Διατήρηση των Εξουσιών: Ο Εμπιστευματοπάροχος μπορεί να διατηρήσει τις εξουσίες του σύμφωνα με το έγγραφο του Εμπιστεύματος συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων της εξουσίας να ανακαλεί, να τροποποιεί ή να διαφοροποιεί τους όρους του Εμπιστεύματος, να διορίζει ή να παύει οποιοδήποτε Επίτροπο, Προστάτη ή Δικαιούχου και να δίνει οδηγίες στον Επίτροπο. Ο Εμπιστευματοπάρχος μπορεί ακόμη να ενεργεί ως Προστάτης ή Επιθεωρητής του Εμπιστεύματος.
  • Δικαίωμα του Εμπιστευματοπαρόχου να δίνει οδηγίες: Επιπρόσθετα από τις πιο πάνω εξουσίες, είναι πολύ σημαντικό το δικαίωμα του Εμπιστευματοπαρόχου να δίνει καθοδήγηση στον Επίτροπο για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το Εμπίστευμα με τη σύνταξη και προσκόμιση στον Επίτροπο του “Letter of wishes”.
  • Εμπιστευτικότητα: Ο Επίτροπος έχει καθήκον εμπιστευτικότητας έναντι του Εμπιστευματοπαρόχου και των Δικαιούχων. Η αποκάλυψη οποιουδήποτε εγγράφου ή πληροφορίας σχετικά με το Εμπίστευμα επιτρέπεται μόνο με Διάταγμα Δικαστηρίου. Μόνο το όνομα και η ημερομηνία του Εμπιστεύματος καθώς επίσης και το όνομα του Επιτρόπου δίνεται στις αρμόδιες εποπτικές αρχές κατά την εγκαθίδρυση του Εμπιστεύματος.
  • Οι πληροφορίες δεν είναι προσβάσιμες στο κοινό: Σύμφωνα με την 5η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόληψη νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες («5th EU Anti-Money Laundering Directive»), η οποία θα πρέπει να ενσωματωθεί στο κυπριακό δίκαιο το αργότερο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2020, οι πληροφορίες για τους πραγματικούς δικαιούχους θα είναι προσβάσιμες στο κοινό με μοναδική εξαίρεση την περίπτωση των Εμπιστευμάτων, για τα οποία θα απαιτείται κάποιος να δείξει ότι έχει έννομο συμφέρον για να αποκτήσει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με ένα Εμπίστευμα.
  • Διάρκεια του Εμπιστεύματος: Μετά την τροποποίηση του Νόμου το 2012, το Κυπριακό Διεθνές Εμπίστευμα μπορεί να έχει απεριόριστη διάρκεια.

 

  • Άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα: Μετά την εγκαθίδρυση του Εμπιστεύματος ο Δικαιούχος ή ο Εμπιστευματοπάροχος μπορούν να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι της Κύπρου εάν το επιθυμούν. Επίσης, το Κυπριακό Διεθνές Εμπίστευμα μπορεί να μεταφερθεί σε άλλη δικαιοδοσία.

Το περιεχόμενο του παρόντος άρθρου αποσκοπεί στο να πρoσφέρει μια γενική καθοδήγηση επί του θέματος. Για περαιτέρω πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της ιστοσελίδας μας ή με αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

Feedback